i dag är min kombucha färdig, och jättegod blev den...
kombucha är ett gott ett te som fylls med vitaminer genom att det jäser med en levande bakteriekultur där det bildas nyttiga bakterier och antioxidanter, som är bra för matsmältningen m.m. kombuchan kan ha detoxande effekt på kroppen samt öka mättnadskänslan. är rik på b-vitaminer som hjälper kroppen att ta upp energi ur maten och bryta ned fett samt det hjälper hår, hud och naglar att må bra. te av bra kvalitet innehåller finfina antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler vilket höjer immunförsvaret. kombuchan är en gammal dryck ifrån Kina som kallades för livets elixir redan före Kristus tid.börja med att mata den...
när man ska mata kombuchan brygger man först ett starkt ekologiskt svart, grönt eller vitt te eller tillnäringslösningen, rent te utan aromer och smakämnen. ta ungefär 1-2 tsk teblad (eller en tepåse) per liter vatten och låta det dra ungefär en kvart. använd alltid kokt vatten till näringslösningen. sila ifrån tebladen och låt väskan svalna innan du häller den i en glasburk och rör sedan ut socker i vätskan. använd drygt 0,5 dl socker per liter te. blanda i minst 10% av en tidigare kombucha. detta för att föra över bakteriefloran från den gamla burken och för att sänka pH så att det inte blir någon felväxt. lägg i svampskivan i glasburken och fäst ett tätvävt tyg över öppningen med en gummisnodd runt, som gör att damm och insekter hålls borta, men att luften kommer ner till svampen.
låt den stå i ca 2 veckor
låt stå i rumstemperatur i 1-3 veckor, smaka på den då och då tills du är nöjd och det beror på hur fermenteringen går hur snabbt den blir färdig. kombucha gillar inte direkt solljus, så ställ den i ett mörkt hörn.tappa av den färdiga drycken och njut
när drycken är lagom sur så kan du tappa av den och dricka den som den är. prova att tappa den på slutna flaskor och låta den fermenteras lite till stående i kylen. Men var försiktig så att inte trycket blir för högt så att flaskan sprängs!Färdig (avtappad) kombuchadryck förvaras bäst i kylen. en mindre slurk varje dag fungerar bra och sägs vara riktigt nyttigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar